Neobvezno

Sokol - profil


Portret

ime: Sokol
Latinsko ime: Accipiter gentilis
razred: Ptice
velikost: 40 - 60cm
teža: 1,2 - 2,0 kg
starost: 15 - 20 let
videz: sivkasto do rjavkasto
spolni dimorfizem: Da
Tip prehrana: Mesojed (kanivor)
hrana: majhni sesalci in ptice
namaz: Severna Amerika, Evropa, Azija
prvotnega izvora: neznano
Spanja in budnosti ritem: dnevna
habitat: raje iglavce
naravni sovražniki: /
spolna zrelost: o starosti dveh
parjenje sezona: Januar - februar
parjenja: 37 - 40 dni
velikost sklopke: 1 - 5 jajc
socialno vedenje: Družinsko združenje
Od izumrtja: Ne
Nadaljnje profile živali najdete v Enciklopediji.

Zanimivo o jastrebu

  • Jastreb spada v vrstni red plenilskih ptic in opisuje razdelitev, odvisno od območja razširjenosti v več podvrstih rodu znotraj jastreba.
  • Sokoni kolonizirajo zmerna območja Amerike, Evrope in Azije, pretežno pa jih najdemo v državah severne poloble, nekatere podvrste pa se pojavljajo tudi v Afriki.
  • Najraje živijo v iglavcih in mešanih gozdovih, kjer skozi stara in visoka drevesa najdejo dobre razmnoževalne pogoje. V nekaterih evropskih državah, vključno z Nemčijo in Ukrajino, sokoli že več desetletij kolonizirajo območja v neposredni bližini mest.
  • Sokoli dosegajo dolžino telesa do 60 centimetrov, razpon kril do 130 centimetrov in telesno težo več kot dva kilograma, samica je bistveno večja in težja od samca.
  • Videz perja kaže bistvene razlike med obema spoloma. Zadnji del moškega spola je sivo rjav, ženskega spola pa je skrilasto siv. Na ventralni strani in obodu nog so ozke temno rjave vodoravne črte na beli ali bež podlagi. Mladostniki se pojavijo v srednje rjavem tonu s temno rjavimi vodoravnimi črtami. Nad svetlo rdečimi očmi sedijo odrasle ptice, izrazito bel črtast očes.
  • Jastreb je dan aktiven plenilec, ki se prehranjuje predvsem od majhnih do srednje velikih sesalcev in ptic. Prednostne plenične živali vključujejo golobe, piščance, vrane, soje ali črne ptice. Medtem ko samci večinoma lovijo majhne ptice in sesalce, kot so veverice, se večje samice osredotočijo na lovske fazane, zajce ali zajce.
  • Jastreb se zruši med tako imenovanim Ansitzjagdom na svojem plenu, potem ko jo je s povišanega mesta na drevesu ali jamboru zasukal. Zaradi močne letalne muskulature in kompaktnih kril se lahko sokol hitro začne s sedeža.
  • Sesalci nekaj minut hitijo jastreba iz zraka, dokler se končno ne naveličajo in jih zlahka ujamejo. Njen zaobljen in dolg rep omogoča sokolu, da med letom hitro in naglo zavije.
  • Jastreb si zgradi svoj orel visoko v krošnjah starih dreves na robu gozda ali na skalah, od koder lahko dobro spregleda lovsko območje. Gnezda ustvarjajo strogo monogamni pari v tesnem sodelovanju. Vendar pa zunaj gnezditvene sezone jastrebi živijo kot samotarji, zarotniki nenehno odhajajo.
  • Samica odloži dve do šest jajc konec marca ali v začetku aprila, sama pa se izleže v približno štiridesetih dneh. Le petdeset dni po izvalitvi so mlade ptice popolnoma plovne in prepuščajo skrb staršem.


Video: Profil: SOKOL (Oktober 2021).